Просветно министерство смята да проучи чрез анонимни анкети сред учителите какви са

...
Просветно министерство смята да проучи чрез анонимни анкети сред учителите какви са
Коментари Харесай

МОН ще пита учителите защо не искат да се ваксинират

Просветно министерство смята да проучи посредством анонимни анкети измежду учителите какви са аргументите те да не желаят да се имунизират. Това са решили обществените сътрудници през вчерашния ден на съвещание на Отрасловия съвет в МОН.

Идеята е била на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.  " Може да се пусне анкета, с цел да се види какви са същинските аргументи, по които не желаят да се имунизират българските учители. Анкетата ще бъде пусната измежду всички педагози. Анкетирането ще продължи една седмица, като ще стартира от понеделник и ще завърши в петък. Проучването ще обхване и непедагогическия личен състав - всички работещи в системата по типове и степени образователни заведения ", коментира Такева пред БНР.

Последните данни на МОН демонстрират, че 24% от учителите в страната имат предпочитание да се вкасинират, само че съгласно СБУ този дял е по-висок и доближава 38%.

Новината за анонимните анкети, оповестена във фейсбук, незабавно бе подложена на остри рецензии от гилдията. " Приемам това за напън, който опонира на Конституцията на РБългария и на правото ни да не се подлагаме на медицински опити. Не знам дали си давате сметка, само че скоро рисково ще бъде прекрачена границата, до степен МОН да попадне в съда с безотговорното си и безочливо държание ", споделя преподавател. " Не съм задължен да давам пояснение на никого, за какво желая или не желая да се имунизирам! ", споделя различен. " Да питат лекарите за какво не желаят да се имунизират. Над 50% отхвърлиха имунизация. Аз даже няма да я попълня тази анкета. Не считам, че дължа пояснение на някого ", споделя трети.

" Изобщо няма потребност да даваме на НИКОЙ НИКАКВИ пояснения, " за какво не желаеме ваксина "! Това е свободна воля на всеки. Цялата тази работа от всякъде мирише на гнило! Кога някой е бил толкоз угрижен за нас?! С горенето на боклуците от Европа ли, с нездравословната храна на пазара ли, с неналичието на опазване на здравето ли? Колко доверчив (за да не кажа глупав) би трябвало да си, с цел да не усетиш, че нещата не са естествени? ", написа различен възпитател. А негов сътрудник непосредствено му дава отговор за какво е срещу анкетата:  " Защото работодателят в никакъв случай не е желал да знае дали пия аспирин или парацетамол. Нарича се - дискриминация и нарушение на GDPR " . " Те ще питат, ние ще отговаряме, като не отговаряме. И точка ", заключава различен от гилдията.

 

АТЕСТИРАНЕ

На съвещанието в МОН е решено и да бъде образувана работна група " за разработване на положителни подходи за реализиране на атестирането на педагогическите експерти, включително и в електронна среда ". От това следва, че е прекомерно допустимо първото атестиране на педагозите да бъде отсрочено не за след години, каквато опция има в този момент, а да се реализира още тази календарна година - октомври-ноември, или пък следващата година, но онлайн.

Припомняме, че атестирането на учителите трябваше да се реализира за първи път през октомври-ноември 2020 година, като МОН предложи съответната смяна в наредбата за статута и развиване на учителите. Сред аргументите за това бе невъзможността на учителите да натрупат нужните квалификационни заеми, нужни за оценката им (минимум 48 часа образования за 4 г.), както и събирането на доста хора в училищата по време на атеситрането - в комисиите, които ще се образуват към всяко школо, следва да се включват представители на работодателя, на финансиращия орган, на педагогическия съвет, на районното ръководство на образованието, както и родител от публичния съвет.

Онлайн форматът бил дал възможност атестирането да стане много по-бързо, а и да не бъде отсрочено при последваща вълна на короанвируса. Вероятно организирането му в такава форма не би било невъможно, тъй като учителите така и така не би трябвало да се явяват физически през атестатционната комисия, сфоримирана в съответното учебно заведение. Оценяването им ще е по документи, които ще се изпращат авансово на оценителите. Те пък могат да се запознават с тях онлайн и също по този начин онлай да разискват и образуват оценките си. Вероятно проблем ще са образованията, през които учителите би трябвало да преминат, защото курсовете в пандемията са по-малко и най-вече онлайн.

 

РЕШЕНИЯ

На Отрасловия е решено да се показа пред обществото направено анкетно изследване на социологическа организация по разнообразни въпроси в областта на междинното обучение. Какви са въпросите обаче, не излиза наяве. Сред взетите решения са още спомагателните 30 лева. за компенсиране на разноските на учителите за осъществяване на образование в електронна среда да се прави след 1 януари 2021 година, като тъкмо и ясно бъде написано във вътрешните правила за работните заплати на всяко учебно заведение. Да се създаде от работодателите и да се приложи обединен формуляр за всички шефове в страната за смяна на заплатите, за всички ДТВ, за спомагателните заплащания в системата (добър образец са формулярите създадени в РУО-София-град), както и да бъде изнесена информация пред Отрасловия съвет за осъществяването на КТД в областта на междинното обучение през месец април, след направена инспекция от МОН - са другите сделки от вчерашното съвещание.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР